Mijn persoonlijke ontwikkeling

Bij merken gaat het erom mogelijke klanten de logica te laten invoelen van de merkbelofte via een merkverhaal. Hoe doe je dit?

Wim Jurg

De onderstaande beschrijving geeft aan hoe Wim zelf zijn huidige merkcompetenties koppelt aan zijn persoonlijke ontwikkeling.

Kleutertijd

Ik ben geboren in 1957 in Schiedam. Mijn vader, Marinus Jurg, overleed toen ik twee jaar was. Hij kreeg een hersenbloeding tijdens een onderhandeling met Amstel over een door hem ontworpen koelsysteem bij Itho. Mijn eerste herinnering is dat mijn moeder zegt: “Je vader is er niet meer”; dat ik overal ga zoeken: in de keuken, onder het bed, in de kast, ….; en dat ik op een gegeven moment dit ‘spel’ echt niet leuk meer vond en ik ‘bewust’ koos om ‘nooit meer’ te gaan zoeken naar iemand die niet gevonden wil worden. Mijn moeder was toen vier maanden zwanger van mijn zusje, die ze vernoemt naar mijn vader: Marina. Ik leerde zo onbewust al vroeg afscheid nemen en het koppelen van namen aan ingrijpende gebeurtenissen. Verder herinner ik me dat ‘iedereen zegt’ dat ik als “de man in huis” goed moet zorgen voor mijn moeder en mijn zusje. Ook zorgzaam zijn voor anderen zit er dus al vroeg in. Toen ik vier jaar was, hertrouwde mijn moeder met de broer van mijn vader, Jurriaan Jurg, en gingen we in Utrecht wonen; mijn drie neven en mijn nicht werden nu mijn stiefbroers en -zuster. Aangezien alle broers van mijn vader hun oudste zoon Wim hadden genoemd, werd ik van de-sterke-man-in-huis nu kleine-Wim en bevrijd van mijn zorgplicht. Ik leer dus al vroeg dat posities in een systeem zich kunnen wijzigen.

Schooltijd

Toen ik vijf jaar was, verhuisden we naar Voorthuizen en werd mijn halfbroer geboren als teken van een verbond, dat de ouders wel maar de kinderen niet zien zitten. Omdat mijn ‘nieuwe vader’ dezelfde achternaam had als ik en Grote-Wim niet mee verhuisde, viel dit niemand op. Ik was nu ‘hetzelfde’ als anderen; maar wel ten koste van de band met mijn vader. In mijn geheime foto in de lade van mijn nachtkastje is hij de stoere en grote aanvoerder en stopperspil van het voetbalteam. Voetballen is (dan) ook mijn grote passie en Johan Cruyff mijn grote levende held, met wie ik (onbewust) het drama van de te vroeg overleden vader deelde. Helaas kwam mijn vader niet terug om samen met mij te voetballen met de sterren van weleer, zoals in de film In Oranje. Naast het lezen van sprookjes, die voor mij inspirerend en hoopvol eindigden met “en ze leefden nog lang en gelukkig”, was mijn favoriete onderwerp in de Trouw op de middelbare school – naast sport – de achterpagina over Nutteloze kennis. Mijn grote hobby was het aanpassen en ontwikkelen van spelregels bij spelletjes: naast dammen en schaken, een batterij aan eigen producten, met als hoogte punt in 1969 Space Race. Ondanks het briljant ontwikkelde spel, verkoopt het niet omdat het niet lukt om de bestaande uitgevers ervan te overtuigen dat de ontwikkelaars een redelijke vergoeding mogen verdienen. Iets goed in de markt zetten is dus niet alleen een kwestie van een goed product op een goed moment. Het gaat erom je positie te (h)erkennen in het marktsysteem.

Studie (1975-1982)

Ik ging studeren, omdat ik genoot van kennis. Ik koos econometrie vanwege haar motto ‘meten is weten’; in het begin even wennen, want ik bleek bij een groep bollebozen terecht te zijn gekomen. Waar ik op de lagere school altijd vooraan zat, haalde ik nu als 21e en laatste mijn propedeuse van de 66. De econometrische voorspelling van professor Rijken Van Olstt bij de introductie “Kijk links, kijk rechts, slechts één van jullie drie zie ik volgens jaar weer” klopt kwantitatief goed. Kwalitatief haperde er nog wel wat aan merkte ik aan het einde van het jaar, want ‘toevallig’ kwam ik in een subgroep terecht van zeven waarvan zes de propedeuse halen. Om me meer te ontwikkelen in de ‘menselijke maat’, ging ik na mijn kandidaats econometrie er psychologie bij doen. Ik volgde daar alle soorten groepstherapieën uit het doctoraal programma. Wat me het meest is bijgebleven is het dat beide studies een compleet andere cultuur hadden: waar de persoon van de prof en de medestudent er bij econometrie totaal niet toe deden en je na zeven jaar maar van een klein groepje de achternaam wist, gingen er bij psychologie in een serie van zes bijeenkomsten twee over kennismaken en twee over evalueren en afscheid nemen en ging maar eenderde van de tijd naar de inhoud. Dat een inhoudelijk verschil ook zo’n cultuurverschil met zich meebracht was echt schokkend voor me.

Voetbalcoach (1977-1993)

Inmiddels was ik niet meer van de nutteloze kennis, maar wilde ik wat doen met de dingen die ik leerde. Dat deed ik in mijn ‘bijbaan’ als voetbaltrainer en -coach bij Astrea; in het begin alleen van de jeugd, maart daarna ook van de vrouwen en tot slot ook van de mannen. Ik volgde daartoe ook de KNVB-opleidingen Jeugdkader, Scheidsrechter en Oefenmeester III, waarbij ik bij de laatste ‘afstudeerde’ op de psychologische verschillen tussen kepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers. De eerste keer dat ik de opstelling bij de vrouwen op het bord tekende, stonden vier vrouwen aan de ‘verkeerde’ kant in het veld. Daarom stelde ik ze vervolgens voor de wedstrijd op in de kleedkamer. Ik ontdekte daarbij dat ik door non-verbale reacties direct kon zien welke samenwerking succesvol zou worden en welke niet: een goede relatie operationaliseerde ik daarbij econometrisch als een situatie waarbij de afstand tussen de onderlinge hoofden kleiner was dan tussen de onderlinge voeten. Zo kon ik ter plekke de opstelling en de onderlinge afspraken psychologisch optimaliseren: des te beter de onderlinge verhoudingen des te meer ik de taakverdeling aan hen zelf kon overlaten. Maar ook omgekeerd: hoe minder de relatie hoe verder ik ze bij elkaar weg zette. De kwaliteit van de onderlinge relaties mat ik daarbij in de wedstrijden door bij te (laten) houden wie naar wie speelde en wie scoorde uit een assist van wie. Mijn succes als voetbalcoach operationaliseerde ik door de plaats op de ranglijst: in vijftien seizoenen wordt mijn team tien keer kampioen.

Koninklijke Marine (1983-1984)

Toen mijn studietijd er na zeven jaar opzat in 1982, moest ik in dienst. Ik werd gevraagd kwantitatief planner te worden voor de Directie Personeel van de Koninklijke Marine. De Koninklijke Marine heeft me daarbij zo goed gesocialiseerd, dat ik nu nog steeds super trots ben bij haar te hebben gediend. Mijn ‘hoogte’-punt was een opdracht voor het ontwikkelen van een econometrisch model, waaruit bleek dat het te duur is om het Leeftijd Ontslag Militairen te verhogen van 50 naar 55 jaar bij de KM. In mijn zevende versie lukt dit door ‘iedereen’ in deze laatste vijf jaren te bevorderen, waardoor de som van de pensioenuitkeringen veel hoger werd; ook ‘hielp’ het als ik iedereen beduidend langer liet leven. Tot mijn verbijstering hielden de zes Tweede Kamer-specialisten in hun bespreking van dit onderwerp dit (zevende) model voor een feit onder mom van “Cijfers liegen niet”. Dit zat me niet lekker en toen ik werd gevraagd bij Intersport om toe te werken naar een eigen winkel in Haren, leek me dit een mooie nieuwe stap.

Intersport (1984-1985)

Intersport had in die tijd net een digitaal databasesysteem aangeschaft, waarbij vervolgens bleek dat niemand de vele cijfers statistisch kon analyseren en interpreteren. Voorbeelden waren het effect van kortingspercentages bij opruiming in combinatie met psychologische prijsdrempels en externe factoren als het weer, vakanties en de ontvangsten van de kinderbijslag. Psychologisch verbaasde ik me hier ook praktisch weer over het effect van cijfers: zo ontdekte ik dat ik ‘geen’ schoenen aan vrouwen verkoop als ik zei dat maat 6 overeenkwam met maat 40, maar dat ik ze ‘niet aan kan slepen’ als ik zei dat maat 6 hetzelfde was als maat 39 (afgerond op helen naar beneden) of dat ik een half maatje groter zou ophalen dan maat 39. Uiteindelijk bleef echter de huidige franchisenemer in Haren toch. Toen ik vervolgens werd gevraagd een nieuwe driejarige commerciële opleiding van de Mode en Kleding Afdeling van het MDGO in Groningen vorm te komen geven, leek me dit weer een mooie nieuwe uitdaging.

MDGO Mode en Kleding (1985-1989)

Ik doceerde hier niet alleen marketing, maar ook bedrijfseconomie en recht wat mijn eigen kennis weer behoorlijk verrijkte. Hoogtepunt was de systematische 1A4-beschrijving van merkformules van alle modemerken in de stad Groningen en omgeving, waardoor ik zelf ook leerde om bondig de kern van een merk te laten zien. Qua marktonderzoek is me vooral bijgebleven dat dezelfde enquêtes en interviews als punk en met mantelpakje volledig omgekeerde resultaten gaven, over welk onderwerp het ook ging. Kennelijk was de interviewer veel belangrijker dan de onderzoekswereld wilde weten. Als na drie jaar alle acht commerciële studenten slaagden en het jaar daarop veertien van de zestien bij een landelijk gemiddelde van 15% c.q. 20%, had ik behoefte aan een nieuwe uitdaging. Mijn stiefbroer Jurriaan was in 1984 James Telesuper begonnen, maar had na vier jaar nog geen idee waarin zijn klanten nu precies verschilden van mensen die niet via computers hun boodschappen bestelden. Wel had hij een enorme hoeveelheid data en vroeg hij me of ik deze statistisch wilde analyseren. Tot mijn verbazing bleek inderdaad geen enkele psychografische variabele significant. De enige significante variabele bleek het wel/ niet aanwezig zijn van een plaatje van het product! Maar die verklaarde nota bene 80%! Ze waren bij Ahold zo te spreken over mijn analyse, dat ze me vroegen om soortgelijke analysen te gaan doen in de VS onder voorwaarde dat ik zelf mijn visum regelde. Dat leek me wel wat, dus zei ik mijn baan op bij M&K en ging aan de slag om mijn visum te regelen.

Jurg & Jurg (1989 – 2007)

Het bleek echter dat het verkrijgen van een visum binnen de Amerikaanse bureaucratie niet mijn specialiteit was. Toen ik ‘tussendoor’ door diverse organisaties werd gevraagd om merkonderzoek en -introducties uit te voeren waaronder Tempo Team, Dienst OCSW van de Gemeente Groningen en Heydi Nederland, kwam ik automatisch terecht in de rol van kleine zelfstandige. Maar alleen was ook maar alleen, dus deed ik het formeel samen met mijn halfbroer. Jurg & Jurg doet het daarbij uitstekend als merknaam, omdat ze sterk positief blijkt te resoneren op Kuifjes Janssen en Janssen; op den duur paste echter noch de naam noch de half-broederlijke samenwerking goed bij wie wij waren. Bovendien werd mijn eigenwijsheid en ‘zoektocht naar waarheid’ niet door alle klanten gewaardeerd. Ik vond dat het tijd was om mijn lot in eigen handen te nemen en te gaan voor mijn eigen bewuste droombaan.

Open Universiteit (1990-2016)

Ik zag een advertentie voor de Open Universiteit met als slagzin eigenwijs studeren en besloot te solliciteren. Toen ik thuis kwam van het sollicitatiegesprek, was op mijn antwoordapparaat ingesproken dat ik de ideale kandidaat voor hen was: zoveel slagkracht gecombineerd met zoveel inzicht 🙂 was natuurlijk helemaal passend bij mijn idealiteit! In de periode van 1990 tot 2015 werkte ik met bijzonder veel genoegen als marketingdocent aan de Open Universiteit. Elke paar jaar gaf ik wel weer een nieuwe cursus aan nieuwe studenten waardoor ik me zelf breed kon ontwikkelen: internationale marketing, marktonderzoek, marketingplanning, management game, methodologie, veranderkunde, etc. Vanuit het ‘eigenwijs studeren’ gaf ik studenten daarbij alle ruimte om de gegeven opdrachten zodanig te interpreteren dat ze aansloten bij hun werk en hun persoonlijke (on)bewuste kennis. Zo ontstonden prachtige inzichten in praktijkvraagstukken op basis van wetenschappelijke theorie; zowel voor de studenten als voor mij. De waardering van deze ‘eigenwijze’ studenten was daarbij ook een geweldige inspiratiebron voor me. In 2013 liet de Open Universiteit echter het ‘eigenwijs studeren’ los en koos ze voor een nieuwe strategie van standaardisatie en inperking. Deze keuze liet weinig ruimte voor kennisontwikkeling vanuit de (on)bewuste kennis van studenten. Mijn passie om een bijdrage te leveren aan de persoonlijke en bedrijfsmatige ontwikkeling kwam daarmee zo onder druk te staan, dat ik besloot mijn energie in de nieuwe richting aan te wenden die zich de afgelopen tien jaar had ontvouwd dankzij de Open Universiteit.

Promotieonderzoek

In 2000 besloot het bestuur van de Open Universiteit namelijk om niet-gepromoveerde medewerkers de mogelijkheid te bieden om gedeeltelijk in werktijd te promoveren. Als eerste onderwerp dacht ik aan de privatisering van de ziekenfondsen, de Gasunie en de NS. Maar – achteraf gelukkig – zei Hans Doorewaard, mijn eerste promotor van de Radboud Universiteit Nijmegen “Denk je nu echt dat Nederland zit te wachten op jouw mening hierover? Heb je niet iets dat je persoonlijk boeit?” Ik had zojuist via mijn halfbroer met een methodiek kennis gemaakt om mensen bewust te maken van hun onbewuste kennis: ‘systeemopstelling’ of ‘familiepositionering’ zoals deze methodiek oorspronkelijk heet. Bovendien sloot de methodiek ook nog eens precies aan bij mijn ervaringen als voetbalcoach. Ik zag direct de toepassing op merkvraagstukken voor me: 99% van de binnenkomende informatie verwerken we onbewust en dat geldt ook voor merkmanagers. Volgens mijn promotor was dit het ideale promotieonderwerp: het toepassen van een bestaande methodiek in een ander vakgebied. De Nederlandse specialist in het begeleiden van systeemopstellingen voor organisaties, Jan Jacob Stam, bleek vervolgens van harte bereid om deze merkopstellingen uit te voeren in het kader van mijn promotieonderzoek. Vervolgens ‘adviseerde’ de visitatiecommissie bij haar onderzoek naar de Open Universiteit in 2002 om studenten meer te betrekken bij het promotieonderzoek. Daarom vroeg decaan Herman van de Bosch aan me om scriptie-studenten bij mijn promotieonderzoek te betrekken. In de periode tot 2015 studeerden ruim 40 studenten af op deze methodiek, wat tot veel nieuwe inzichten in deze methodiek heeft geleid. Deze nieuwe inzichten zorgden wel voor wat vertraging in de afronding van mijn promotieonderzoek, maar in 2010 rondde ik het af naar grote tevredenheid van alle betrokkenen.

Merkopstellingen

Praktisch unaniem gaven alle merkverantwoordelijken die deelnemen aan het onderzoek aan dat de methodiek zeer behulpzaam was bij het doordenken van merkbeslissingen en dat de methode hen bewust had gemaakt van (vooraf) onvoorziene effecten van merkbeslissingen op de relaties tussen de diverse interne en externe merkelementen. Ook voor mij persoonlijk boden de experimenten met de methodiek bijzondere ervaringen, zoals een opstelling over mijn affiniteit met Miele. In deze merkopstelling ervoer ik hoe dit wasmachine-merk voor mij verbonden was met de merkbeloften Gaat een leven lang mee en “Er is geen betere” en bleken te resoneren op mijn vroeg overleden vader: er was geen betere vader voor mij, al had hij langer moeten leven. Zo verwerkte ik alsnog de dood van mijn vader. Ik volgde de opleiding ‘systeemopstellingen’ en meerdere seminars van alle Duitse prominenten van deze methode zoals Bert Hellinger, Gunthard Weber, Hunter Beaumont, Albrecht Mahr, Jakob Schneider, Matthias Varga von Kibed, Michael Blumenstein, Marianne FrankeUrsula Franke en Franz Ruppert. In 2007 richt ik The Constellation Company op: de onderneming voor wetenschappelijk verantwoorde opstellingen. Ik was zo enthousiast over de methodiek, dat ik naast merkopstellingen veel te veel varianten ontwikkelde waardoor ik mijn focus verloor: naast de hoofdvariant merkopstellingen bijvoorbeeld begroting-, geluk-, innovatie-, project-, scriptie-, studie- en teamopstellingen.

Wim Jurg Merkontwikkeling

De ontwikkelingen bij de Open Universiteit en The Constellation Company maakten dat ik terug ging naar mijn kern en kwam tot Wim Jurg Merkontwikkeling: gericht op goede beslissingen door managers van Nederlandse merken. Zo verbond ik op mijn eigen wijze mijn praktische en theoretische kennis van Nederlandse merken met mijn opleidingen econometrie en psychologie en mijn affiniteit met een mooie toekomst voor iedereen. Met de integratie van objectieve statistische analyses van ‘big data’ en subjectieve kennis, gevoelens en wensen van duurzaam-ambitieuze managementteams maak ik nu meetbaar meer mogelijk voor merken van Nederlandse MKB-bedrijven en hun klanten.

Je merk ontwikkelen?

Wees slim, neem Wim:

06 107 44 198  / merkontwikkeling@wimjurg.nl